TÜVTÜRK Amasya Tesisleri ve Araç Muayene İstasyonu Amasya Merkez İstasyonu İstasyonumuzda, Sadece Randevulu Araç Kabul Edilmektedir. Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Yapılmaktadır Adres: Buğdaylı Mah. No:17 Merzifon / Amasya (İstanbul Yolu Üzeri) Tel: 0 850 222 8888 İş Ortağı: Tamaş Taşıt Muayene İstasyonları İşletim A.Ş. |
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Ülkemizde trafiğe kayıtlı toplam taşıt sayısı 2020 yılı mayıs ayı sonu itibariyle 23 milyon 448 bin 381 olmuş. Ülkemizde trafiğe çıkan araçların teknik yeterliliklerin muayene edilerek, trafik edilmesine araç muayenesi denir. Bu araçların muayenesi ile ilgili tek kuruluş ise TÜVTÜRK’tür. Araç muayenesi’nin özelleştirilmesi ile ilgili ihaleyi kazanan TÜVTÜRK 2007-2027 yılları arası 20 yıl süresince araç muayenesi ile ilgili tek yetkili kuruluştur. Yani 2027 yılına kadar araç muayenesi TÜVTÜRK yapacaktır.
Araç muayenesi nasıl yapılır:
öncelikle muayenesi gelen araç sahibinin randevu alması gerekmektedir. Randevular, tuvturk.com.tr internet sitesinden veya 0850 222 88 88 numaralı çağrı merkezinden ücretsiz olarak alınabilmektedir. Eğer randevu tarihini değiştirmek isterseniz yine aynı kanallardan tarihi değiştirebilirsiniz.
Aracın vergi, Trafik cezası veya Borcunun olup olmadığının kontrol edilmesi:
Muayeneye girerek aracınızın vergi borcu, trafik cezası veya köprü – otoyol OGS-HGS geniş borcu var ise, TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında muayene yapılmaktadır. Bu nedenle muayeneye gitmeden önce mutlaka aracınızın vergi ve cezasıolup olmadığını sorgulamalı, varsa bu borçları ödemelisiniz.
Trafik sigortası yaptırılmış olması:
Araç muayenesinden geçebilmek için mutlaka trafik sigortanızı yaptırmış olmanız gerekiyor. Yoksa yine aracınızın muayenesi yapılmayacaktır.
Egzoz Gazı Ölçüm Muayene Belgesi Alınması:
Egzoz gazı ölçümü olmaması ağır kusur olarak düzenlenmektedir. Bu nedenle muayene öncesi, eğer yaptırmamışsanız; aracınızın egzoz gazı ölçümü yaptırmalısınız.
Muayeneye gelirken yapmanız gerekenler:
– Araç Ruhsatı
Aracınızın ruhsatı muayene sırasında mutlaka yanınızda olmalıdır.
– Kimlik
T.C Kimlik no’sunu gösteren nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaportunuzu yanınızda getirmek zorundasınız
– Trafik Sigortası
Trafik sigortanızın tarihini muayene öncesi kontrol edin. “Trafik Sigortası” araçlar için zorunlu bir belgedir.
-Vekalet Durumu
Bir kişi aynı takvim ayı içerisinde 1 şahıs (özel kişi) ve bir de tüzel kişiliğe (kamu kurumları da bir tüzel kişiliktir) ait aracı vekâlet veya yetki belgesi olmaksızın muayeneye getirebilecektir. Bu hak 1 şahıs ve 1 tüzel kişilik aracı olmak üzere toplamda 2 adet araç ile sınırlıdır. Bunun dışında Noterden vekâlet almak zorundasınız.
-LPG/CNG’li Araçlar
Muayeneye gelirken LPG/CNG Tankının üzerinde yer alan etiketteki bilgilerinin okunur şekilde gelmesi gerekmektedir. Yine LPG/CNG tadilatı sonrası muayenelerde “Yakıt Sistemi Montaj Belgesi” ile gelinmesi gerekmektedir.
-Gerekli ekipmanların kontrol edilmesi
Aracın cinsine uygun, kullanılabilir durumda yangın tüpü, ilk yardım çantası (içeriği tam), 2 adet üçgen reflektör gibi “Araç Donanımları”nın tam olup olmadığı kontrol edilmelidir.
Aracın Muayeneden Geçemez ise Ne Olur?
Muayene sonucunda “ağır kusurlu” ya da “emniyetsiz” olduğu belirlenen araçların muayeneleri onaylanmıyor ve kusurlarını 1 ay içinde giderdiklerinde muayene tekrarları ücretsiz olarak yapılıyor. Muayene için tanınan 1 aylık süre içerisinde araç muayaneye götürülmez ise araç bu hakkı kaybederek yeniden ücret ödemek zorunda kalacaktır.
Araç Muayenesi Kaç Yılda Bir Yaptırılır ?
Araç muayenesinin yaptırılma zamanı, araçlara göre değişiklik göstermektedir:
-Binek otomobil, resmi otomobil ve bu araçların römorkları ilk 3 yaş, sonrasında her 2 yılda bir muayene edilir.
-Lastik tekerlekli traktörler ve römorkları ilk 3 yaş ve sonrası her 3 yılda bir muayene edilir.
-Diğer motorlu araçlar sınıfında yer alan taksi, kamyon, otobüs vb. ticari araçlar ve römorkları ilk 1 yaş sonrasında yılda bir kez muayene edilir.
-Motosiklet vb. iki ya da üç tekerlekli araçlar ve römorkları ilk 3 yaş ve sonrası her 2 yılda bir kez araç muayenesinden geçer.
Belirlenmiş olan süreleri dolduğunda araç muayeneleri tekrarlanmak zorundadır.
Muayene süresini geçiren her araçtan, gecikilen her ay için muayene ücretinin %5’i oranında faiz ödemesi alınır.
Araç muayene ücretleri:
Araç muayenesinde tüm ödemelerin nakit olduğunu unutmayın!
Araç Muayene ücretleri yıllık olarak T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünün genelge ve emirleri doğrultusunda belirlenmektedir. Ödemeler, nakit olarak alınmaktadır.
2020 yılı için muayene ücretleri:
-Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker 462,56 TL
-Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork 342,20 TL
-Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet 174,64 TL
2020 yılı için egzoz emisyon ölçümü ücreti ise 80 TL’dir. İlk kez ölçüm yaptıran araçların Motorlu Araç Egzoz Gazı Emisyon Ruhsatı alması gerekmektedir.