gıda katkı maddeleri nelerdir

Gıda Katkı Maddeleri Hangi Amaçla Kullanılır? İşte Cevabı

MerzifonRadar 07/12/2020

Gıda Katkı Maddesi Nedir?

Tek başına gıda olarak tüketilmeyen, besleyici değeri olan veya olmayan, üretim, işleme gibi aşamalarda koruma, stabilize etme gibi teknolojik amaçlarla gıdaya ilave edilen, doğrudan ya da dolaylı olarak o gıdanın bileşeni haline gelen maddelere gıda katkı maddeleri denir.

Gıda Katkı Maddeleri Hangi Amaç İçin Kullanılır?

  • Kaliteyi koruyarak raf ömrünü uzatmak için,
  • Yapıyı ve hazırlama, pişme özelliğini geliştirmek için,
  • Aromayı ve rengi geliştirmek için,
  • Besin değerini koruyucu, geliştirmek için kullanılırlar.

Gıda Katkı Maddeleri Zararlı Mıdır ?

İşte onlara öncelikle şunu söylemekte fayda var: Her gıda katkı maddesi zararlı değildir! Katkı maddeleri gıdaların bozulmasını önlemek, dayanıklılığını artırmak, kalitesini korumak, besinin renk, tat, koku ve lezzetini iyileştirmek için kullanılır. Her zaman sentetik ya da zararlı kimyasallar değillerdir.

Gıda Katkılarının Güvenilirliği

Gıda katkılarının güvenilirliği birçok ülke tarafından dikkatli şekilde değerlendirilmekte, genel olarak işe yaramaları, güvenli olmaları ve tüketiciyi yanıltacak özellikler barındırmamaları beklenmektedir. Ciddi ve uzun süreli bilimsel çalışmaların sonuçları yetkili kurullar tarafından incelenmekte, kullanım onayı bu incelemeye göre verilmektedir. Avrupa Birliği’nde bu konuda yetkilendirilmiş birim Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu EFSA’dır. Uluslararası bağlamda ise gıda katkılarının güvenilirliği Gıda ve Tarım Örgütü FAO ve Dünya Sağlık Örgütü WHO’nun birlikte oluşturduğu Birleşik Gıda Katkıları Uzman Komitesi JECFA’dır.

Gıda Katkı Maddelerine Örnek

Nemlendiriciler, antioksidanlar, tat- koku maddeleri, asit -baz ve tuzlar, stabilizörler, enzimler, vitaminler ve mineraller, aminoasitler, emülgatörler, renk maddeleri, kristallenmeyi önleyiciler, kabartıcı ajanlar, mikrodalga esmerleşme ajanları, berraklaştırıcı ve tutucular, yumuşatıcılar, tatlılaştırıcılar.

Gıda katkı maddelerini ayrı ayrı diğer yazılarımda ele alacağım takipte kalın.

Yorum bırakın