Karantina günlerinde çocuklarınız için günlük rutin nasıl olmalıdır?


Karantina günlerinde çocuklarınız için günlük rutin nasıl olmalıdır? Evde kalmamız gereken bu süreçte çocukların sağlıklı yönetebilmesi için yetişkinlere ihtiyaç duymaktadır. Çocuklara destek olabilmemiz için yetişkinler olarak kendi kaygımızı ve korkumuzu kontrol edebilir durumda olmamız gerekmektedir.
Çocuklar, anne babalarını rol model alır, bu sebeple önce kendimizi sakinleştirebilmeliyiz. Ve günümüzü planlı yaşamalıyız.
Okulların online olarak eğitime devam ettiği bu sürede, verilen saatte dersi dinlemesi ve çalışabilmesi için gerekli ortami sağlamalısınız. İlk uzaktan eğitimi olanlarda dinlemekte zorluk çekiyor ise bu süreçte dersin ilk 10 dakikası ona destek olabilirsiniz. Ödevlerinde yol gösterici olabilirsiniz. Ders bitiminde sevdiği bir yemeği beraber hazırlayabilirsiniz ve ya sevdiği bir müziğe beraber dans edebilirsiniz.
Uykunun çocuk gelişim ve büyümesinde ki rolünü unutmadan erken yatıp erken kalkmasına özen gösterilmelidir.
🥳Her hafta çocuğunuzla keyifli etkinlikler için her güne bir etkinlik olacak şekilde planlamasını yazılı olarak hazırlayın. Fikir alışverişi yapabilir, yeni rutinler oluşturabilirsiniz.
Birlikte gardropta ki kıyafetleri mevsimine göre ayırıp düzenleyebilir, iş birliği içinde mutfakta yeni tarifler deneyebilirsiniz.
Günlük Rutin İçin Etkinlik Önemli
Kutu oyunları, fiziksel hareket gerektiren oyunlar, puzzle, yapı-inşa oyunları, mesleki oyunlar, dünya haritası inceleme, hayal gücü gerektiren oyunlar, kaba motor gelişimi için parkur oyunları, isim şehir, satranç, kitap okuma, hikaye oluşturma … gibi etkinlikler yapabilirsiniz. Gün içerisinde en az iki tanesine zaman ayırın.
Yapılan etkinliğin yaşına ve gelişimine uygun olmasına özen gösterip, enerjilerini bol bol harcayacakları oyunlar tercih etmelisiniz.
‘Sıkılıyorum” diyen çocuğunuza aktivite seçenekleri sunabileceğiniz gibi; bazen de hissettiği bu duyguya yer vermeniz, duygusu ile başa çıkabilmesini desteklemeniz, çocuğunuzun zorlandığı durumlarla başa çıkma becerilerini geliştirecektir. Çocuğun hayatında karşılaşacağı zorluklara karşı pratik yapmasına fırsat sağlayacak, hayal gücünü zorlamasına yardım edecektir.
Bu süreçte çocukları ekrana bağlı hale getirmemeliyiz. Olabildiğince telefon tablet televizyona sınırlamalar getirip kararlı tutarlı olmalıyız.
Pelin UZUN
Çocuk ve Aile Danışmanı
İnstagram: tıklayın