Yağda çözünen bir vitamin olan D vitamini nin büyük bir kısmı, diğer vitaminlerden farklı olarak ancak güneş ışığına maruz kaldığımızda aktif hale gelir ve vücudumuz tarafından kullanılabilir. D Vitamini Deposu
Aynı zamanda bir prohormon gibi de çalışan D vitamini, vücudun hormonal dengesinin sağlanmasında ve bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde de görev alıyor.
Takviye edilmediği takdirde çoğu besin ne yazık ki iyi bir D vitamini kaynağı değil. Bunların içinden D vitaminince zengin olan yiyecekleri seçmek gerekiyor.
D vitamini, kalsiyumun emiliminde ve kemiklerde depolanmasında görev alıyor. D Vitamini Deposu
D vitamini eksikliği, kemik yumuşaması (osteomalazi) veya raşitizm olarak adlandırılan kemik bozukluğuna yol açabiliyor.
D vitamini eksikliğinin belirtileri şunlardır:
- Bağışıklık sisteminin zayıflaması
- Mevsimsel depresyon
- Otoimmün hastalıklar
- Kanser
- Kemiklerin güçsüzleşmesi (osteopeni)
- Egzama ve sedef gibi deri hastalıkları
- Bunama (demans)
Dünyanın kuzey bölgelerinde yaşayıp güneş ışığından yeterince yararlanamayan insanlar, koyu tenli kimseler, az yağlı beslenenler ile zayıflama amaçlı hormon ve ilaç takviyesi alan kimselerde D vitamini eksikliğine daha sık rastlanıyor.
D vitamini ayrıca hücre çoğalmasında ve otoimmün koşulların oluşmasında da etkilidir. D vitamini için önerilen günlük alım miktarı 600 IU olup günlük referans değer 400’dür.
D Vitamini Deposu 10 Besin
1) Güneş Işığı
Güneş ışığı, deride kolesterolden D vitamini oluşumunu destekler.
2) Balık Yağı
1 çay kaşığı: 440 IU (günlük referans değer üzerinden %100’den daha fazla)
3) Sardalya Balığı
85 gr.: 164 IU (günlük referans değer üzerinden %41)
4) Somon Balığı
85 gr.: 400 IU (günlük referans değer üzerinden %100)
5) Uskumru Balığı
85 gr.: 400 IU (günlük referans değer üzerinden %100)
6) Ton Balığı
85 gr.: 228 IU (günlük referans değer üzerinden %57)
7) Pastörize Edilmemiş Süt
1 fincan: 98 IU (günlük referans değer üzerinden % 24)
8) Havyar
28 gr.: 33 IU (günlük referans değer üzerinden %8)
9) Yumurta
1 Büyük yumurta: 41 IU (günlük referans değer üzerinden % 10)
10) Mantar
1 kâse: 2 IU (günlük referans değer üzerinden % 1)
Gün boyu yeterince güneş ışığı alarak, bu D vitamini yönünden zengin yiyeceklerden iki tanesini tüketmelisiniz.
D Vitaminin Başlıca Faydaları
Kilo Kontrolü
D vitamini eksikliği obezite ve kilo vermede zorluk yaşanmasına neden olabiliyor. Yapılan bir araştırmada, kalori kontrollü diyet yapan kadınlardan D vitamini düzeyi yüksek olanların düşük olanlara göre daha fazla kilo verdiği görülmüştür.
Ancak burada D vitamini eksikliğinin mi obeziteye yol açtığı yoksa obezitenin mi D vitamini eksikliğine neden olduğu tam olarak bilinmiyor. Bu nedenle, eğer kilo vermede sıkıntı yaşıyorsanız, D vitamini seviyenizi kontrol ettirmeniz en iyi çözüm.
Sinir Sistemi ve Kanser
D vitamini seviyesi düşük olan kimselerin standart sınavlarda daha başarısız olduğunu, karar alma yetilerinde zayıflık görüldüğünü, odaklanma ve dikkat gerektiren işlerde zorluk çektiğini birçok araştırma teyit etmiştir. Bunun yanı sıra, D vitamini seviyesi dengede olan kimselerin özellikle kolon ve meme kanserine yakalanma riskinin de daha az olduğu görülmüştür.
Kas- Kemik Sağlığı
D vitamini yönünden zengin beslenmek kalsiyumun emiliminde büyük rol oynuyor ve kemikleri güçlendiriyor. Ayrıca, ömür boyu sağlıklı kaslara sahip olmanıza yardımcı oluyor. D vitamini seviyesi dengede olan orta yaşlı kimselerin diğerlerine göre daha aktif ve güçlü kaslara sahip bireyler olduğu biliniyor.
Kategori: Faydalı Bilgiler